• Luotettava! Suomen Yrittäjät ry:n jäsenyritys
  • Yli 50€ tilaukset toimituskuluitta!
  • Ota yhteyttä: info@groomdog.fi
  • Luotettava! Suomen Yrittäjät ry:n jäsenyritys
  • Yli 50€ tilaukset toimituskuluitta!
  • Ota yhteyttä: info@groomdog.fi

Kysy niin me vastaamme!

Olemme kasanneet avuksesi ja koiraelämäsi tueksi nähtäville kysymyksiä, joita olemme saaneet koiranhoidosta yleisesti, sekä myös nettikauppaan ja tuotteisiimme liittyen. Lähetä lisää kysymyksiä osoitteeseen info@groomdog.fi niin poimimme yleishyödyllisimmät kysymykset tänne jaettavaksi.

Ei kai shampoolla ole niin väliä?

Itseasiassa shampoolla on suuri merkitys koiran hoidossa! Turkinhoito on kokonaisuus eli niin shampoolla kuin hoitoaineellakin on ihan yhtä lailla merkitystä turkin hyvinvoinnille ja kunnolle. Turkinhoito alkaa aina shampoopesusta ja mitä puhtaampi karva on, sitä paremmin myös hoitoaineen hoitavat aineosat pääsevät imeytymään.

Shampoo valitaan aina turkin laadun mukaan. Pennuille ja herkkäihoisille tarvitaan hellävaraisesti pesevä shampoo ja esimerkiksi karkea karva vaatii omanlaisensa shampoon, joka ylläpitää karvan luontaista rakennetta.

Eri väreille on myös omat tuotteet, jotka korostavat ja kirkastavat väriä. Nämä ovat hyvä valinta esimerkiksi näyttelypesuun tai jos muuten vain haluat tuoda koirasi väriä paremmin esille. Kaapissa on hyvä olla myös erityisen hoitava shampoo, koska etenkin pakkaskelit ja kesäisin paahtava aurinko kuivattavat herkästi karvaa ja myös ihoa.

Välillä koirasi voi likaantua normaalia enemmän, joten karva on aika-ajoin hyvä puhdistaa perusteellisemmin syväpuhdistavalla tuotteella. Samaten jos vaihdat shampoosarjasta toiseen, on turkki hyvä syväpuhdistaa, jotta aikaisemman sarjan jäämät saadaan pois karvasta. Tämän tyyppisiä syväpuhdistavia shampoo-tuotteita ei kuitenkaan kannata käyttää joka kerta, vaan juurikin tarpeen mukaan aina silloin tällöin.

Vaihtelemalla erilaisia shampoita vallitsevan tilanteen mukaan saat varmasti koirasi karvan pysymään erinomaisessa kunnossa ympäri vuoden!

Jätänkö hoitoainetta turkkiin huuhtelemalla sitä pois vain kevyesti?

Näinkin voit toki tehdä, mutta oman kokemukseni mukaan mitä puhtaampi ja kevyempi karva on, sitä vähemmän se takkuuntuu. Jos hoitoainetta jää karvaan, se jää herkästi liian raskaaksi ja "aineiseksi", joten se myös kerää entistä enemmän pölyä ja roskia, jolloin myös takkuuntuminen alkaa nopeammin. Itse huutelen aina hoitoaineen (kuten shampoonkin) huolellisesti pois, jolloin karva jää kevyemmäksi ja ilmavammaksi.

Pienenä vinkkinä suosittelen kokeilemaan hoitoaineen harjaamista karvaan. Eli kun laitat hoitoaineen, harjaat koko koiran läpi märän tukan harjaamiseen tarkoitetulla wet brush-tyyppisellä harjalla. Näin hoitoaine imeytyy koko karvaan tasaisesti ja siitä tulee todella hyvän tuntuinen. Kannattaa kokeilla niin saatat yllättyä!

Tarvitsenko hoitosuihketta?

Hoitosuihke sekä hoitaa karvaa että antaa lämpösuojan, joten ehdottomasti vastaus on kyllä. Hoitosuihkeella annat lisäsuojaa myös likaa vastaan. Lisäksi jos koirasi karva on kuiva, hoitosuihke tuo hieman ekstrakosteutusta.

Mihin tarkoitukseen hoitoaine-maskit on tarkoitettu?

Aivan kuten ihmisten hoitoainemaskit, ovat ne tarkoitettu karvan tehohoitoon. Eli toisinsanoen ne antavat hieman lisähemmottelua karvalle. Ne ovat tehokkaasti kosteuttavia ja hoitavia tuotteita ja näin ollen ovat ehdoton apu liian kuivan karvan elvyttämiseen sekä katkeilemisen ehkäisyyn. Huomaa kuitenkin, että näyttelyvalmistautumiseen maskit voivat olla liian raskaita.

Vaikka karva olisikin hyväkuntoinen, tehohoito aika-ajoin tehtynä ei koskaan ole pahasta, vaan se ylläpitää turkin kosteustasapainoa ja kuntoa. Kun karva on riittävän kostea, se myös kiiltää aivan eri tavalla kuin kuiva karva.

Mikä turkin hoidossa on tärkeintä?

Turkinhoito on kokonaisuus. Ihan alkuun tarvitset laadukkaat ja koirasi karvanlaadulle sopivat tuotteet. Sen jälkeen tarvitset myös hyvät välineet, jotka eivät revi tai vahingoita karvaa ja jotka lisäksi ovat omaan käteesi sopivat.

Kun nämä peruasiat ovat kunnossa, päästään kaikkein tärkeimpään asiaan: S Ä Ä N N Ö L L I S Y Y S. Mikään aine tai väline ei auta, jos olet laiska (anteeksi vulgaari ilmaisuni!), mutta näin se valitettavasti vain on. Kaunis ja hyväkuntoinen karva vaatii omistajalta viitseliäisyyttä ja paneutumista asiaan, vaikka aina ei huvittaisikaan.

Karva pitää pestä säännöllisesti riittävän lyhyillä väliajoilla, jotta siihen ei ehtisi muodostua takkua. Mitä enemmän karva on takussa ja mitä enemmän sitä joutuu aukomaan, sitä varmemmin ja nopeammin karva takkuuntuu uudestaan.

Kuinka saan takut parhaiten auki?

Koska kukaan meistä ei ole kuitenkaan superihminen, niin joskus se karva pääsee kuin pääseekin takkuuntumaan. Tästä ei kannata masentua, vaan käy tuumasta toimeen ja ryhdy takun avaukseen! Jos turkki ei ole kovin likainen, itse availen takkuja jo ennen pesua (tästä ollaan montaa mieltä ja osa tuomitseekin tämän tavan ehdottomasti) hellävaraisesti ja pala kerrallaan kamman, harjan tai karstan avulla. Itse käytän pääasiassa pehmeäpohjaista wet-brushia, joka on kaikkein hellävaraisin turkille. Takkuun voi tässä vaiheessa suihkuttaa myös hoitosuihketta, jonka tehtävä on suojata karvaa. Jos päädyt avaamaan takkua ennen pesua, tärkeintä on olla hellävarainen ja palastella takkua hyvin pieni osa kerrallaan, avaten karvaa latvasta kohti tyveä. Voit pitää omaa kämmentä ja sormia takun alla ja näin suojata ihoa samalla kun kampaat tai harjaat takkua. Omien koirieni karvat eivät ole tästä tavasta kärsineet ja turkit ovat pysyneet silti kunnossa. Alla on muuten esimerkkikuva omasta koirastani.

Kun takut on suunnilleen avattu, pesen koiran normaaliin tapaan. Takkukohtiin saatan laittaa hoitoainetta ihan "raakana", jonka huudon huolellisesti pois. Loput takut avaan kuivauksen aikana samalla tekniikalla kuin avaan ennen pesuakin, pala kerrallaan. Karvaan ei saa jäädä takun takkua, ei edes niitä mikrosykkyröitä, joita usein takkukohtaan saattaa jäädä. Kamman on mentävä läpi jokaikisestä kohdasta.

Tämän jälkeen kaikkein tärkeintä uudelleen takkuuntumisen ehkäisemiseksi on pestä koira uudelleen jo heti seuraavana tai viimeistään sitä seuraavana päivänä. Takkujen avaaminen rasittaa aina karvaa, joten ekstrahoito tulee tarpeeseen ettei karva menisi uudelleen takkuun.

Kaiken kaikkiaan kannattaa pyrkiä pitämään karva aina takuttomana mahdollisimman lyhyillä pesuväleillä ja laadukkailla turkihoitotuotteilla. Kun karva on takuton, sen pesu ja kuivaus käy paljon nopeammin, joten itse asiassa tiheä pesu säästääkin aikaa eikä päinvastoin. Jos vahinko kuitenkin pääsee tapahtumaan, älä huoli, näillä ohjeilla takkukatastrofista varmasti selviää!